Senatul a adoptat Legea privind split TVA

Senatul a adoptat Legea privind split TVA
Publicat: 31/10/2017, 12:35

Proiectul Legii de aprobare a Ordonanței 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” și 45 „împotrivă”.

Potrivit noilor reglementări adoptate de Comisia de buget-finanțe a Senatului, „au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (…) pentru încasarea și plata TVA și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA (…) pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici și 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadență, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici și 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

De asemenea, cei care optează benevol pentru sistemul defalcat de plată a TVA pot renunța la acest mecanism la sfârșitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a început să li se aplice măsura.

Pe de altă parte, companiile care intră sub incidența legii privind plata defalcată a TVA, adică cele care au înregistrat întârzieri la plata taxei sau care au fost în insolvență, pot renunța la măsură în termen de șase luni de la data în care nu se mai află în situația respectivă.

Totodată, companiile care optează benevol pentru sistemul de plată deflacată a TVA beneficiază de două facilități. În primul rând, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În al doilea rând, le vor fi anulate penalitățile de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.

Senatorul PMP, Traian Băsescu, a susținut, în plenul Senatului, că plata defalcată a TVA nu trebuie să existe în sistemul de taxe indirecte din România. „Cred că ne pregătim să facem o eroare cu amendamente. Guvernul ne propunea o eroare fără amendamente. Acest split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România. De exemplu, unul din argumentele Ministerului de Finanțe este diminuarea evaziunii fiscale. Oameni buni, evaziunea fiscală nu o fac firmele despre care se știe că au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se știe nimic”.

Băsescu a întrebat Ministerul de Finanțe câte societăți din România vor intra sub incidența split TVA.

„Aveți un răspuns, aveți o evaluare? A doua întrebare: câți dintre cei care vor fi obligați să se înroleze în acest split TVA sunt firme aduse la a nu-și plăti TVA-ul datorită întârzierilor rambursării TVA de către Ministerul de Finanțe”, a spus Traian Băsescu.

Senatorul PNL, Florin Cîțu, a declarat că „ singurul lucru pe care putem să-l facem decent pentru România este să o eliminăm și să o luăm de la capăt cu altceva mai bun”. Cîțu a adăugat că TVA Split încearcă să elimine evaziunea fiscală și că aceasta nu o fac cei care au cont în bancă și cont de TVA, ci cei care nu au cont.

Senatorul PSD, Niculae Bădălău a afirmat, în schimb, că această ordonanță era necesară pentru îmbunătățirea și pentru sănătatea mediului de afaceri.

„Și o variantă și cealaltă sunt la nivel de speculație. Sperăm să întărim disciplina bugetară și resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul când ele se datorează”, a comentat ȘerbanNicolae.

PNL, USR și UDMR s-au arătat împotriva acestui proiect.

„Este binevenită o îmbunătățire la Camera Deputaților, care trebuie să fie o respingere a Ordonanței și de implementare a unor măsuri din partea Ministerului de Finanțe în vederea readucerii la lumină a comerțului ilicit”, a declarat Tanczos Barna, senator UDMR.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se dau noi VOUCHERE în România. Se aplică din 23 aprilie. Premieră totală
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu